Nak Harga Ahli Shaklee Dan Cash Back Bonus KLIK SINI | Twin Pack Vivix Free Membership KLIK SINI
X

Monday, 21 August 2017

Ketahui Petanda, Risiko Dan Rawatan Cyst Semasa Mengandung

Artikel yang lepas Cheta dah ceritakan berkenaan Ovarian Cyst dan Juga jenis-jenisnya(KLIK SINI)

Hari ni Cheta nak sambung pulak bercerita berkenaan petanda,risiko dan juga rawatan Cyst semasa mengandung yang perlu ibu hamil tahu...

Wajib tahu ni...sebabnya kadang-kadang kita ibu-ibu ni rasa sakit sikit kita biarkan je kan...kena tahu dan ambil peduli..untuk kesihatan kita dan baby juga kan...

petanda risiko cyst sewaktu hamil


PETANDA CYST SEMASA MENGANDUNG

Kebiasaannya Cyst ni tidak menunjukkan sebarang tanda,sebab itu ia jarang di kesan awal pada ibu hamil, Cyst di kesan secara tidak sengaja oleh doktor pada trimester pertama kehamilan..

Namun petanda biasanya akan muncul,setelah Cyst itu telah besar dan keadaannya agak teruk.

1) Kesakitan ketika melakukan hubungan suami isteri

2) Sakit di bahagian pelvic berlaku secara kerap atau tiba-tiba.

3) Kitaran haid yang tidak menentu

4) Terasa seperti kembung perut

5) Sakit belakang atau sengugut yang teruk ketika di datangi haid

6) Sakit di bahagian pelvic ketika melakukan sebarang aktiviti.

7) Sakit ketika membuang air kecil dan besar, selalu sembelit

8) Muntah dan pening

9) Berlaku pendarahan serta kesakitan pada vagina.

10) Masalah kesuburan.

11) Pedih ulu hati

12) Masalah dalam kawalan pundi kencing

Keadaan ini berlaku apabila Cyst sudah mulai membesar,terpecah atau berpintal.

RISIKO CYST SEMASA MENGANDUNG

Kebiasaannya Cyst sewaktu hamil tidak merbahaya jika sizenya tidak melebihi 5cm..tetapi keadaan menjadi bahaya jika sizenya melebihi 5cm

1) KEGUGURAN DAN KELAHIRAN PRA MATANG

Bila cyst melebihi size 5CM...di kuatiri cyst itu akan pecah, berdarah atau berpintal.Ovarian cyst yang besar menyebabkan tekanan pada pundi kencing dan rahim.. seterusnya menyebabkan keguguran atau kelahiran pra matang.


RAWATAN CYST SEMASA MENGANDUNG

Rawatan adalah bergantung pada Cyst itu sendiri ,kebiasaannya doktor akan "tunggu dan lihat" memantau jika size cyst itu semakin membesar atau tidak..

Jika Cyst semakin membesar melebihi 5cm pembedahan akan di buat,dan biasanya pembedahan untuk ibu hamil di buat pada trimester kedua kehamilan.

Pemeriksaan darah untuk mengetahui kepekatan CA-125 dan pemeriksaan CT-Scan abdomen membantu para doktor untuk memastikan jenis ovarian cyst yang berada di abdomen wanita..

Namun, pembedahan tidak menjanjikan yang cyst itu akan hilang selama-lamanya..ia bergantung pada setakat mana kita menjaga pemakanan dan mengekalkan gaya hidup sihat.

Pembedahan yang di buat secara tiba-tiba mengundang risiko, berkemungkinan berlaku pendarahan, terpaksa membuang keseluruhan organ kilang ovari, dan juga kerosakan pada organ sekitarnya..

Nak tahu cara mengelak dari melakukan pembedahan dan makanan yang mengecutkan Cyst???  

Nantikan artikel yang seterusnya...

Hanya tekan gambar di bawah untuk direct wasap tanpa perlu save number...






CHETA
HP NO : 012 7555 470
SHAKLEE ID : 1081587

 




Saturday, 19 August 2017

Ovarian Cyst Ketika Hamil Bahaya Ke Tidak??

Apa Itu Ovarian Cyst???

Ovarian Cyst adalah merupakan kantung yang mengandungi cecair yang berada dalam kilang telur ovari.

Terdapat pelbagai jenis ovarian cyst, tetapi kebanyakkannya bukanlah sejenis kanser yang sangat di takuti oleh golongan wanita.

Kebiasaannya Cyst ini tidak menyebabkan kesakitan bahkan wanita itu sendiri tidak akan menyedarinya...Cyst biasanya akan hilang dengan sendirinya tanpa apa-apa rawatan.

set hamil shaklee untuk ovarian cyst


Yang membuatkan Cyst itu mendatangkan bahaya jika cyst itu tidak hilang dengan sendirinya bahkan Cyst itu semakin membesar dan mendatangkan kesakitan...ia juga mengundang kebarangkalian bertukar menjadi kanser..tapi usahlah bimbang sebabnya ia sangat jarang berlaku...kecuali jika umur semakin meningkat naik...

Jenis-Jenis Ovarian Cyst

1) Functional Cyst - Ovari kebiasaannya akan melepaskan satu telur pada setiap bulan. Telur itu akan membesar di dalam kantung kecil yang dipanggil folikel. Bila telur itu telah matang folikel akan pecah dan membebaskan telur. 

Tetapi jika kantung tidak pecah itu yang akan menjadikan folikel cyst,namun usah risau ia akan hilang dengan sendirinya dalam masa 1-3 bulan.

set hamil shaklee untuk ovarian cyst


2) Corpus Luteum Cyst - Bila telur di lepaskan, kebiasaannya folikel akan mengecut dan bersedia untuk mengeluarkan telur pada kitaran yang seterusnya. Ia menjadi cyst bila folikel itu tidak mengecut bahkan tertutup dan mengandungi cecair di dalamnya. 

Ia boleh menyebabkan kesakitan dan pendarahan berlaku..bila pendarahan berlaku pada functional Cyst,ia di kenali sebagai hemorrhagic cyst.
Tapi kebiasaannya akan hilang dalam beberapa minggu sahaja.

set hamil shaklee untuk ovarian cyst


3) Dermoid Cyst - kebiasaannya akan membesar secara beransur-ansur dan boleh wujud di kedua-dua belah ovari. Dermoid Cyst selalunya mengandungi lelemak,gigi dan rambut di dalamnya.

set hamil shaklee untuk ovarian cyst


4) Endometriomas - Cebisan tisu endometrium yang tumbuh di luar rahim,terutamanya di ovari,usus atau pundi kencing. Penyakit yang melibatkan tisu endometrium yang berada di luar rahim ini di panggil endometriosis.

Perubahan hormon pada setiap bulan menyebabkan tisu endometriosis ini membesar. Apabila kedatangan darah haid,berlakulah pendarahan pada ovary,dinding luar usus dan juga pundi kencing yang menyebabkan keradangan dan kesakitan.
set hamil shaklee untuk ovarian cyst


5) Polycystic Ovaries - Polycystic ovaries berlaku bila ovari membesar dengan size dua kali ganda dari size normal..dengan di penuhi cyst kecil di permukaan ovari

set hamil shaklee untuk ovarian cyst


Bagaimana Cyst Di Kesan pada Ibu Hamil???


Kebiasaannya Cyst tidak sengaja di kesan ketika menjalani pemeriksaan ultrasound untuk melihat kandungan pada trimester pertama...

Bagi ibu hamil, cyst bukanlah satu perkara luar biasa, kebiasaannya satu daripada seribu wanita hamil akan menghadapi cyst.Namun usahlah terlalu risau kerana cyst yang hanya mengandungi cecair tanpa bendaasing tidak berbahaya pada kandungan..

Namun andai cyst itu membesar melebihi 5cm ia akan di anggap berbahaya pada kandungan dan boleh menyebabkan keguguran..kebiasaannya doktor akan menyarankan untuk membuangnya melalui pembedahan.

Dan pembedahan biasanya di jalankan pada trimester kedua kehamilan..

Yang penting jika ibu hamil di dapati menghidap cyst di sarankan untuk mengikuti segala rutin pemeriksaan dengan doktor dan mengikuti segala saranan doktor untuk kebaikkan ibu dan bayi dalam kandungan..

Semoga perkongsian ini bermanfaat buat semua ibu-ibu hamil...next enrty Cheta akan kupas berkenaan risiko serta tanda-tanda ibu hamil menghidap cyst...





Thursday, 17 August 2017

8 Surah Amalan Ketika Mengandung Yang Sangat Bagus Untuk Diamalkan Ibu Hamil

Semua ibu pastinya mahukan zuriatnya lahir dengan sempurna,cerdik,sihat,soleh,solehah....tiada satu ibu pun yang menginginkan zuriatnya sakit dan tidak sempurna...

Namun itu semua kehendak yang Maha Kuasa..apa pun yang di anugerahkan kepada kita..haruslah kita terima dengan redha dan hati yang terbuka...

8 surah terbaik untuk amalan ibu hamil

Sebenarnya proses mendidik anak bermula sejak bayi masih dalam kandungan lagi...sebab itulah di sarankan ibu-ibu hamil untuk membaca Al-Quran sewaktu hamil...memperbanyakkan berzikir.


  • Di sini Cheta nak kongsikan 8 Surah amalan yang sangat bagus untuk di baca oleh Ibu hamil..

surah amalan untuk ibu hamil


1) Surah Al-Fatihah - Untuk terangkan hati dan kuat daya ingatan

2) Surah Luqman - Untuk memperolehi anak yang cerdik akal dan jiwa

3) Surah Al-hujurat - Untuk memperbanyakkan susu ibu dan sifat berhati-hati pada si anak.

4) Surah At-Tawbah - Untuk membersihkan jiwa dan memelihara diri dari maksiat.

5) Surah Maryam- Untuk mempermudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang soleh serta solehah.

6) Surah Yusuf - Untuk memperolehi anak yang cantik rupa dan cantik akhlak.

7) Surah Yasin - Untuk ketenangan hati dan anak jauh dari godaan iblis dan syaitan

8) Surah An Nahl- Untuk melahirkan anak yang berdisiplin


Selain itu ibu hamil juga perlu menitik beratkan soal pemakanan...jangan sesekali lupakan VITAMIN KETIKA HAMIL...

Ibu dan bayi memerlukan nutrisi secukupnya untuk kesihatan ibu dan juga penting untuk perkembangan bayi...



Jom ikuti pengalaman Puan Aya yang berjaya menaikkan HB dalam masa 2 minggu sahaja




Semoga perkongsian ini bermanfaat buat ibu-ibu hamil semua...





Tuesday, 15 August 2017

Pengalaman Puan Aya Naikkan HB Sebab Takut Kena Suntik Iron

Hari ni Cheta nak berkongsi cerita pengalaman Puan Aya makan Shaklee untuk ikhtiar naikkan HB gara-gara sebab takut kena suntik Iron...huhuhu...

Puan Aya ni degil orangnya...Ibu-ibu jangan tiru tau..mujurlah ada si kakak garang Lin Chalo yang tak henti-henti memujuk supaya adiknya ni cuba amalkan Vitalea..

Bukan setakat memujuk je...Si kakak Lin Chalo ni siap tunjuk bukti haa....Pengalaman Ibu-ibu hamil yang amalkan Vitamin untuk naikkan HB

Bukannya apa...puas sudah Puan Aya ni Makan makanan untuk naikkan HB  , buat Senaman Untuk Naikkan HB tapi bacaan HB nya tetap juga begitu..

Nurse dan doktor juga tidak jemu-jemu mengingatkan Puan Aya tentang Risiko HB rendah pada ibu hamil dan bayi.



Ni Cheta terlampau rajin sangat hari ni haaa....siap tulis sebiji-sebiji apa yang dua beradik ni katakan dalam video diaorang ni..tapi kalau rasa membaca tu tak berapa feel kan..sila lah tekan PLAY..   ^____^


Lin Chalo:     Assalamualaikum...hye saya Lin Chalo, kakak kepada Aya Chalo.

Aya Chalo :   Assalamualaikum...saya Aya Chalo, adik kepada Lin Chalo.

Lin Chalo :    Dia ni setiap kali mengandung mesti anemia,
                   setiap kali mengandung mesti Anemia,
                   setiap kali Anemia mesti mengandung.
                   Saya nak memperkenalkan Vitalea kepada adik saya, Aya Chalo                        tulah...

Aya Chalo : Apa Shaklee??? Tak maulah....
                 Tapi 6 minggu sebelum bersalin saya masih low HB..macamana                        tu????
                
                 Saya decide untuk try jelah Shaklee manalah tau kan HB naik...
                 Tapiiii....alhamdullilah dalam masa 2 minggu masalah Anemia saya                    selesai,
                 Bacaan normal,saya terkejut,nurse apalagi terkejut, kali ini                              mengandung anak Ke-4,langsung tak ada masalah anemia.

Lin & Aya Chalo : INILAH SHAKLEE EFFECT KAMI!!!!....





Haaa...dengar dah kan...ok jom kita selongkar lagi cerita Puan Aya ni...



BYE BYE ANEMIA

Testimonial sendiri saya hampir 2 tahun lepas. Untuk pengetahuan ,setiap kali pregnant saya memang mengalami Anemia. Yang ini kisah pregnant anak ke 3 :)

Kisahnya begini.....

Ketika buka buku Klinik pada minggu ke 17 kehamilan,bacaan HB saya cuma 8.7 sahaja. 

Rendahkan??? 

Kemudian saya di berikan Obimin Plus pada mulanya (tapi loya yang amat setiap kali makan) dan di tukar ke Iberet.

Sejak itu bacaan HB saya turun naik macam saham dan yang penting TIDAK PERNAH mencapai bacaan normal...

Sehingga ke minggu 34 kehamilan,bacaan HB masih belum normal. Nurse sudah berbuih mulut membebel dan saya sudah bernanah telinga mendengar bebelan nurse KKIA...

Akhirnya barulah saya TERBUKA HATI untuk mencuba Shaklee setelah di beri amaran akan di suntik Iron jika bacaan belum normal sebelum tarikh bersalin dan juga setelah diracun oleh kakak untuk try Shaklee serta membaca sendiri testimonial, saya pun ORDER SET MENGANDUNG SHAKLEE + ESP  dan mula mengambilnya tanpa Skip.

2 minggu kemudian masa berklinik tiba, saya TERKEJUT dan KAGUM sekejap kerana dalam masa 2 minggu SAHAJA bacaan HB saya naik ke 11.

Yesssss...bacaan NORMAL buat pertama kalinya sepanjang tempoh pregnant kali ini. Siapa tidak happy kan? Nurse pun happy...

Anda boleh lihat sendiri ( dalam gambar) bagaimana bacaan HB saya naik pada setiap minggu bermula pada minggu ke 36-37-38-40 minggu ( time ni dah admit)

vitamin shaklee naikkan HB ibu hamil

HB rendah hanya 8.7 pada minggu ke-17 kehamilan.


vitamin shaklee naikkan HB ibu hamil

HB 10 Pada 34 minggu Kehamilan


vitamin shaklee naikkan HB ibu hamil


Alhamdullilah HB mula cantik pada minggu ke 36 hingga saat melahirkan

Dan...kerana ANEMIA inilah saya PERCAYA dengan produk Shaklee dan sehingga kini berkongsi kepada anda tentang betapa superbnya produk kesihatan no.1 di U.S ni...

Patutpun orang US amalkan Shaklee dalam tempoh yang lama tanpa kesan sampingan...10 tahun...20 tahun...ada yang 40 tahun ( saya tanya sendiri sewaktu ke US tempoh hari)

Inilah kisah #ShakleeEffect saya...

Sekarang saya sedang pregnant anak ke-4 ( 21 weeks) dan setakat ni tiada masalah HB.




testimoni vitamin shaklee naikkan HB ibu hamil

testimoni vitamin shaklee naikkan HB ibu hamil

testimoni vitamin shaklee naikkan HB ibu hamil

Alhamdullilah begitu lah cerita pengalaman Puan Aya, mula-mula tak suka kan..akhirnya terus jatuh cinta dengan Shaklee..haaa..terima kasih lah pada Si kakak garang Lin Chalo yang tak putus asa memujuk Si adik ni supaya makan Set Hamil Premium Shaklee ni

Ibu-ibu ada masalah seperti Puan Aya ni, tak salah kan mencuba berikhtiar dengan Vitamin Shaklee, jangan sesekali merisikokan diri sendiri dan bayi kita, yang penting....Amalkan pemakanan yang seimbang, bersenam , pemeriksaan doktor jangan tinggal dan apa-apa pun dapatkan nasihat doktor....

Ibu nak vitamin ni dengan segera??? Ibu boleh shopping online dengan hanya klik gambar BUY NOW di bawah dan ibu akan di bawa masuk ke laman web rasmi Shaklee, ibu-ibu boleh shopping mengunakan Kad debit/Credit, dan vitamin ibu akan sampai ke rumah@ pejabat dalam masa 3-5 hari bekerja...

Jangan lupa selepas pembelian, ibu perlu hubungi Cheta untuk dapatkan konsultasi PERCUMA....


Nak berbual dengan Cheta???? Boleh...hanya klik gambar di bawah untuk terus di sambungkan ke wasap Cheta tanpa perlu simpan number...








Sharing Is Caring