Nak Harga Ahli Shaklee Dan Cash Back Bonus KLIK SINI | Twin Pack Vivix Free Membership KLIK SINI
X

Wednesday, 22 February 2017

Kenapa Folik Asid Penting Buat Ibu Hamil?

Pengambilan folik asid semasa kehamilan adalah sesuatu yang amat penting dan perlu di titik beratkan oleh semua ibu hamil. Sebenarnya pengambilan folik asid adalah sangat di galakkan untuk wanita yang merancang untuk hamil,selewat-lewatnya 3 bulan sebelum kehamilan dan perlu di teruskan sepanjang kehamilan. 

 Apa Itu Folik Asid

Folik Asid adalah salah satu vitamin kumpulan B yang di kenali sebagai folat.
Folat memainkan peranan penting dalam pembentukkan sel-sel darah merah dalam tubuh.

Folik asid sangat bermanfaat untuk bayi dalam kandungan kerana ia boleh mengurangkan risiko bayi anda mengalami kecacatan saraf tunjang (neural tube defect),gangguan pembentukkan otak dan juga pembentukkan tempurung kepala yang tidak sempurna atau hampir langsung tidak terbentuk(anacephaly)
kenapa asid folik penting buat ibu hamil




kenapa asid folik penting buat ibu hamil



 Berapa Dose Folik Asid Yang Di Syorkan

Dose yang di sarankan untuk semua wanita sekurang-kurangnya sebulan sebelum kehamilan ialah 400mcg folat setiap hari..
Di sini ada di syorkan dose folik asid yang sesuai pada fasa kehamilan.

  • Jika anda merancang untuk hamil : 400mcg
  • 3 bulan pertama kehamilan : 400mcg
  • 4bulan - 9 bulan kehamilan : 600mcg
  • Semasa menyusui bayi : 500mcg

Di Shaklee " 1 biji Vitalea ( 200mcg Folik Asid )+ 1 biji B complex (200mcg Folik Asid) = 400mcg keperluan folik asid.
 
Kelebihan Folik Asid Buat Bayi Anda  

Bila folik asid di ambil mengikut dose yang di syorkan sebelum dan semasa kehamilan ia boleh membantu melindungi bayi anda daripada;
1) Cleft lip and palate ( Sumbing)  
2) Kelahiran tidak cukup bulan ( Premature Birth)
3) Lahir tidak cukup berat
4) Keguguran
5) Poor Growth in the womb .

Folik Asid juga di cadangkan pengambilannya untuk:
  •  mengurangkan risiko kehamilan ( ada kajian mengatakan ibu hamil yang mengambil folik asid pada trimester kedua kehamilan mengurangkan risiko preeclampsia)
  • Penyakit Jantung
  • Stroke
  • Penyakit Alzheimer
Sumber Makanan Terbaik Folik Asid 

Makanan yang kaya dengan folat adalah sangat baik untuk bayi dan juga anda kerana ia mengandungi pelbagai khasiat yang di perlukan oleh anda berdua.
Makanan berikut mengandungi 100–200 mikrogram folat bagi setiap hidangan:
  • bayam, 1 cawan;
  • kacang bendi, setengah cawan;
  • asparagus, setengah cawan;
  • lentil, setengah cawan;
  • hati, 1 keping;
  • 11 batang taugeh brussels;
  • kacang mata hitam, 4 sudu makan;
  • emping bran, 7 sudu makan;
  • germa gandum, 25g / 1 aun;
  • betik sederhana besar.

Makanan berikut mengandungi 50–100 mikrogram folat bagi setiap hidangan:
  • brokoli kukus, 2 pucuk;
  • buah oren saiz besar;
  • nasi putih, setengah cawan;
  • oat, setengah cawan;
  • kacang merah, setengah cawan;
  • jagung saiz besar, 1;
  • biji bunga matahari, 1 aun.

Sumber lain yang mudah didapati termasuklah telur rebus bersaiz besar, ikan salmon dalam tin dan ubi kentang tidak dibuang kulit. Ingatlah bahawa asid folik dalam makanan akan musnah jika terlebih masak, jadi masaklah dalam kuali bertutup dengan sedikit air sahaja. Cuba makan sayur-sayuran yang dicelur sebentar atau dimasak menggunakan ketuhar gelombang mikro ataupun mentah.






Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee anda,saya adalah  wakil pengedar sah anda seluruh malaysia. Sebarang pertanyaan boleh di buat dengan menghubungi saya di talian berikut:

Nama: Mahligai Vitamin @ Eita (ID 1081587)

Emel: mahligaivitamin@yahoo.com

Phone/Message/WhatsApp: 012-7555470


"Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee?? Hubungi saya juga!!.Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan !. Wakil pengedar seluruh Malaysia masih di perlukan !. Dan anda juga akan di jemput ke group Ekslusif di Facebook"



 

Saturday, 11 February 2017

Mengandung Mesti Mengidam???..Tapi Kenapa??

Mengandung.. mengidam..mengidam..mengandung...Hemmm..tapi kenapa?? Wajib ke kalau mengandung tu mengidam..??

Ada ke yang tak tau mengidam tu apa???

MENGIDAM tu maknanya keinginan untuk makan sesuatu tanpa mengira waktu dan keinginan itu tak boleh di bendung atau di sekat-sekat...

Muahahha..bersedialah wahai para suami sekalian...hihiihi..

Biasakan kita dengar orang tua-tua selalu kata..kalau bini ngidam tu cecepatlah cari..kalau tak dapat nanti baby keluar nanti ngences atau bahasa mudahnya menjejeh air liur..

Mengidam masa mengandung tu normal lah kan...kalau ikut mama lah 3 anak 3 pengalaman yang berbeza..


ibu hamil mengidam
Ikut suka dia ajer kan..

Friday, 10 February 2017

Cara Elak Sembelit Sewaktu Berpantang Agar Jahitan Tidak Terbuka

Sembelit dan Berpantang???....Satu fasa ngeri yang pernah mama lalui masa bersalinkan anak sulung dulu..
.
.
Yer...gigil-gigil nak "membuang" tau.lama bertapa dalam toilet endup..memang ku nangis.....masa tu dah 4 ke 5 hari lepas bersalin tak yak..yak.. lagi..
.
.
Iyer..4-5 hari..masa nak discaj hospital tu memang mama tipu jer time doktor tanya " dah buang air besar dan air kecil puan???"...muahahha...😁😁😁 uolss jangan tiru yer...
.
.
Anak sulung kan...perasaan tak sabar nak balik rumah tu membuak-buak..reasonnya bukan apa tau...sebab tak pandai lagi nak manage baby kan..
.
.
cara elak sembelit waktu berpantang

mana nak menyusukan dia lagi,nak bedung baby,nak angkat bagi menyusu..fuhhhh mencabarlah..
.
.

Tuesday, 7 February 2017

Keistimewaan Vivix Shaklee


Untuk mereka yang mementingkan kesihatan dan hanya inginkan sesuatu yg cepat dan mudah..vivix adalah jawapannya...
.
Hanya sesudu kecil untuk total wellness. Tak payah dah nak ambil macam macam jenis supplement.

Sesudu Vivix cukup untuk menjaga kesihatan dalaman & luaran, cheta sangaaaat la suggest uolls utk ambil vivix yang super best ni 😋
.
.
main ingredient vivix ni adalah anggur muscadine. Cuba google anggur ni, size dia hampir sama dgn sebiji bola golf and satu biji tu rm100 😂😂 tp dalam botol vivix tu ada berbiji biji anggur muscadine ni. Of course lagi berbaloi beli vivix kan?😋
.
.

Vivix ni sgt bagus sbb dia perbaharui sel yg dah rosak dan bagi extra energy Sbb tu la ramai ambil vivix ni utk kurus, anti aging, diabetes, kanser tahap awal, nak berhenti merokok, kesuburan dan mcm2 lagi. Multifunction kan?

Oooo i love vivix  to be honest, yang tak cuba vivix memang RUGI BESAR.
.
.
❀ Menggalakkan rangsangan penuaan yg sihat
❀ Penting dalam pencegahan penyakit2 degeneratif
❀ Membantu menghalang kanser
❀ Mengurangkan risiko sakit jantung
❀ Mengurangkan komplikasi pesakit diabetes
❀ Menyokong kesihatan sendi
❀ Mengurangkan insiden bg penyakit Alzheimer
❀ Membantu dalam mengurangkan berat badan
❀ Meningkatkan sistem imun
❀ Menyokong kesihatan mata
❀ Menyokong kesihatan menyeluruh
❀ Memperbaiki tenaga sel dan dna
❀ Membantu meningkatkan fungsi otak
❀ Boleh mengurangkan ketagihan merokok. Rokok menjadi PAHIT
❀ Melindungi jantung
❀ Merencat sel kanser dari menjadi semakin serious
.
.
Your Most Wanted SID,
EITA
012.7555.470

Sharing Is Caring