Nak Harga Ahli Shaklee Dan Cash Back Bonus KLIK SINI | Twin Pack Vivix Free Membership KLIK SINI
X

Tuesday, 27 January 2015

Suntikan Anti Tetanus (ATT) - 28 Minggu Kehamilan

Dua hari lepas saya ke Klinik Ibu Dan Anak..untuk checkup and scan dengan doktor...alhamdullilah BP ok..test urine pun cantik..berat cuma naik 1.1kg je dari bulan lepas, kedudukan plasenta pun doktor kata ok..baby progress setakat ni dah berat 1.3Kg...hehehe..berat gak tu...janganlah dia membesar sangat bagaikan juara dalam tu..

Sembang punya sembang dengan doktor, doktor kata,

Doc: Puan dah rasakan movement baby,??

Me: Yes Doc,why??


Doc: Good, so its time for me to give you ATT Injection"

Me: melopong...(Dalam hati oh my...lenguhlah tanganku nanti..)

Tengok jarum suntikan tupun saya dah ngeri ok..panjang...bila dia mencucuk tu..ouchhh...ku toleh lain je...

Apakah Itu Suntikan Anti Tetanus (ATT) ??? 

Vaksin Tetanus Toxoid (TT) di berikan pada ibu hamil bertujuan melindungi ibu hamil dan bayi. Antibodi yang terbentuk dalam badan akan melindungi bayi beberapa bulan selepas di lahirkan. Ia juga megelakkan kelahiran pramatang.

Suntikan ini juga bertujuan untuk mengurangkan kebarangkalian mendapat jangkitan tetanus. Tetanus adalah jangkitan kuman yang boleh membawa maut disebabkan oleh toxin ( racun ) dari kuman yang di kenali sebagai Clostridium Tetani.

                                                   Tetanus Menyebabkan Kekejangan

Kuman tetanus boleh memasuki tubuh melalui luka yang terbuka. Ia akan merosakkan sistem saraf dan seterusnya membunuh pesakit.Namun usah risau kerana ia boleh di cegah melalui vaksin.

Apabila wanita hamil bersalin normal, akan terdapat luka pada faraj (episiotomy), dan kita tidak akan dapat menjangkakan di manakah kita akan bersalin,mungkin kita tidak sempat ke hospital,atau terbesalin di dalam kereta sewaktu dalam perjalanan ke hospital, malahan kebanyakkan wanita yang tinggal di pedalaman yang jauh dari hospital mengunakan khidmat bidan-bidan kampung untuk tujuan melahirkan.

Mereka mengunakan gunting dan pisau yang di khuatiri tidak bersih dan boleh mengakibatkan jangkitan tetanus pada bayi dan ibu dalam pantang yang boleh menyebabkan kematian.

Oleh sebab itulah WHO telah merangka satu polisi yang mewajibkan vaksin tetanus di berikan kepada ibu hamil,dan Kementrian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengamalkannya, dan ia di berikan secara percuma kepada semua ibu hamil dan ia berjaya mengurangkan kadar kematian pada ibu dan bayi.

Berapakah Suntikan Yang Di berikan ??? 

Sekiranya ini kehamilan pertama buat ibu hamil, suntikan akan diberikan sebanyak dua kali. Suntikan pertama di berikan pada awal kehamilan dan seterusnya suntikan kedua pada sebulan atau dua bulan selepas suntikan pertama.

Tapi jika ini kehamilan kedua dan jarak kehamilan kurang dua tahun dari kehamilan pertama hanya satu suntikan sahaja di berikan.

Apa Kesan Terhadap Suntikan Ini??? 

Jika mengikut pengalaman saya sendiri, kesannya saya merasakan lenguh-lenguh dan di kawasan suntikan itu terdapat kesan lebam sedikit..memang 4-5 hari terasa berat sangat nak angkat tangan, bila anak-anak atau suami tersinggung serta merta saya terjerit.huhuhu.....sakit tau..

Bahkan ada juga keluhan ibu hamil yang mengatakan mereka demam 2-3 hari, apapun semua itu terpulang pada  penerimaan badan masing-masing..

Surprise.....

Sebelum mengakhiri sesi perjumpaan tu, saya di ajar cara bagaimana untuk mengira dan mencatit pergerakkan baby...oohhh...dah kena pantau dan catit ni..hahaha...kalau ikut pengalaman yang lepas memang memanjang je lupa nak catit.. 

Ok..tu nanti saya akan kongsikan pada entry akan datang yer...big surprise lagi from doktor, saya di minta hadir esok pagi untuk buat test MGTT untuk kali terakhirnya, doktor kata manalah tau kot tetiba ada kencing manis di trimester ke 3 ni..huhu...sebab keturunan saya memang ada rekod kencing manis.

Oh lupa lah pulak, masa doktor scan tu..baby masih malu-malu..masih tak mahu nak tunjuk girl ke boy..wahaha..nak bagi surprise kat mama ngan papa lah ni yer..tak perlah sayang..as long as kamu sihat dalam tu...

Salam Sayang;

Mahligai Vitamin @ Eita 

012-7555470

Email: mahligaivitamin@yahoo.com


 


No comments:

Post a Comment

Sharing Is Caring