Tuesday, 2 June 2015

[ Part 2 ] : Pengalaman Pertama MaMa Bersalin Cesarean / Czer

Assalamualaikum...dan Salam Sejahtera pembaca blog MahligaiVitamin.com...moga semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat hendaknya....

SAMBUNGAN DARI KISAH PART 1

Masih ingat kisah pengalaman czer MaMa???....Kalau terlupa ataupun ada yang terlepas entry MaMa yang lepas, boleh klik link di bawah yer...



pengalaman bersalin czer

Lepas MaMa kena bius dan di baringkan tu...MaMa rasa ngeri jer..dalam kepala ni,dah terbayang pisau tu toreh-toreh perut MaMa macam yang MaMa tengok kat Youtube... T__T. Ngeri.. Fikiran masa tu melayang pada kakak Ica dan kakak Inas, if something happen to MaMa today , boleh ker PaPa survive untuk jaga anak-anak MaMa ???....Agak-agak PaPa kawin lain tak ???? Muahahaha.... ^___^..Sorry PaPa.. itu yang terlintas di fikiran MaMa masa tu...

Lamunan MaMa terhenti,bila doktor pakar bius tu tetiba je datang kat tepi MaMa pastu ajak menyembang...doktor tu tanya MaMa, 

Doc : "First time ke Puan Czer ni??"

MaMa : "Aah Doc,anak sebelum ni bersalin normal"

Doc : "Ohh ok jangan takut Puan, tak rasa sakit pun...cuma masa nak keluarkan baby je, puan akan rasa macam kena cabut gigi..."

MaMa : Diam...( sebenarnya MaMa tengah menikmati, rasa macam org lukis-lukis kat perut MaMa )...

Sebenarnya...yang time MaMa rasa seperti di lukis tu, diaorg tengah toreh-toreh perut MaMa... huhuhu... T__T'


Tetiba MaMa rasa macam perut MaMa di godek-godek, terasa senak dan sebu...Doc suruh tarik nafas panjang-panjang dan hembus....relaks katanya..diaorang tengah tarik baby keluar.... 

Lepas 5 minit gitu, doktor tu cakap, "Ok Puan Baby dah keluar tu...puan relax dulu yer...saya nak tengokkan baby Puan, diaorg pun nak jahit semula tu luka czer Puan..."

Masa tu MaMa heran, kata baby dah kuar tapi kenapa MaMa tak dengar pun Baby nangis???...MaMa dengar kecoh-kecoh..apatah diaorang buat, nak suruh baby nangis, masa tu diaorang masih tak tunjuk lagi baby pada MaMa...risau gak MaMa...takut something serius je..

Lepas lebih kurang 5 minit, ada sorang misi datang tunjuk baby pada MaMa,suruh MaMa tengok Boy ke Girl... hehehe...masa tu MaMa cakap kat Misi, 

"Sorry kak, tak nampak....saya ni rabun,boleh datang dekat sikit???..." ^___^..

"Ohh..rabun ker...(terus misi tu datang bawak baby dekat kat MaMa)

Ohhh...Girl rupanya.. ^__^ tak pelah alhamdullilah,bertambah puteri MaMa lagi sorang, masa tu baby senyum kat MaMa..tapi masih tak nangis..cuma bunyi eek..je sikit..

Tu misi tu kata," Eh bunyi pun dia"...pastu yang buat MaMa tak sedap hati bila Misi tu tunjuk tali pusat baby membengkak...kata misi "mujurlah cepat kak, kalau tak saya pun tak tahu nak kata apa.."

Pas tu misi tu terus kata " kami kena tahan baby akak ni kat NICU yer..sebab ada masalah sikit.." .masalah apa??? diaorang tak bagi tahu pun??? diaorang terus bawak lari baby tanpa bagi MaMa kesempatan untuk breastfeeding baby....

Lepas dah siap jahit semua...MaMa keluar dari bilik pembedahan, dan di tempatkan di suatu ruang berdepan dengan bilik pembedahan, MaMa tengok ada 3 orang yang baru lepas czer gak kat situ...

Masa tu kepala MaMa dah mula rasa pening dan loya..macam nak muntah...nak panggil misi rasa tak terkeluar suara ni..sudahnya MaMa angkat tangan lambai-lambai jer..mujur diaorang nampak, Mama cakap MaMa nak muntah ni...ada bekas tak???

Berlari diaorang cari bekas..hahaha..dapat jer plastik memang berhambur-hambur keluar...terasa sakit kat luka czer tu..huhu..kepala MaMa memang rasa melayang-layang..pening...dan entah kali keberapa MaMa muntah kat situ..huhu.. T__T..orang sebelah menyebelah..relax jer..kenapa MaMa sorang je yang muntah-muntah..

Tetiba terasa mengigil pulak,rasa macam dalam ketulan ais lah..datang misi bawak selimut tebal selimutkan MaMa, pastu datang doktor suruh gerakkan sikit kaki..terasa kebas tak boleh nak gerak langsung...MaMa baring pejamkan mata..melayan kepeningan yang agak hebat..terasa melayang-layang dunia sekeliling...

Tak lama lepas tu doktor datang lagi, suruh gerakkan kaki, MaMa cuba..cuma mampu gerak-gerak sikit..."Ok good, boleh transfer ke wad yer"kata doktor. Keluar je bilik pembedahan MaMa nampak PaPa..masa tu memang nampak mulut PaPa bergerak macam cakap sesuatu..tapi MaMa tak dapat nak tangkap apa PaPa cakap...agaknya mamai ubat bius kot...^__^.

Sampai kat wad biasa...MaMa tanya PaPa dapat tengok baby tak??...PaPa kata diaorang tak de bagi kat PaPa pun...huhuhu...pastu ada misi datang bagitau yang baby kena tahan di wad NICU..misi suruh hantar pampers dan wet tissue..

Masa PaPa pergi hantar Pampers baby tu..datang misi bersihkan MaMa tukarkan baju,pakaikan pad..huhuhu malu..tapi apa boleh buat MaMa tak mampu nak bergerak..terasa kebas dari pinggang ke bawah...masa tu MaMa siap mintak plastik banyak-banyak sebab MaMa masih terasa nak muntah..

PaPa datang balik kat MaMa..PaPa kata bby comel,muka dia sebiji macam kakak Ica masa baby...tapi PaPa kata baby kena puasa 3 hari... aik kenapa kena puasa pulak???? PaPa cuma geleng kepala, PaPa kata sabarlah, doa banyak-banyak moga tak de apa-apa yang serius...

PaPa suruh MaMa rehat, PaPa nak balik, esok pagi-pagi lepas tengok kak ica n kak inas..PaPa datang hospital...Lepas PaPa balik,memang dah tak terkira berapa kali MaMa muntah...sampaikan baju yang baru di salinkan Misi tadi penuh dengan muntah jer... sekali lagi MaMa di salinkan baju...tekak rasa sangat haus..bila minum..muntah..minum jer muntah...seksa rasa..sebab tiap kali muntah..MaMa rasa sakit kat luka czer tu..

26/4/2015 -Day 2 Czer 

Pagi tu MaMa masih rasa pening...misi suruh bangun dan makan apa-apa sebagai alas perut..sementara tunggu sarapan hospital..pelan-pelan MaMa cuba bangun tapi tak boleh..tiap kali bangun MaMa rasa nak pitam..pandangan jadi gelap..nak bangun amik roti dalam beg pun tak mampu..mujur misi datang bawak ubat tahan sakit, MaMa mintak tolong misi amikkan roti dalam beg..dan tinggikan sikit katil MaMa..supaya posisi MaMa seperti duduk..

Misi tu siap bancuhkan air untuk MaMa..huhu baiknya lah misi ni..suruh MaMa makan pelan-pelan..habis je roti sekeping n air separuh...perut MaMa rasa mual...sekali lagi..terhambur semua yg MaMa baru makan tadi...huhuhu...
MaMa terbaring lesu...perut terasa sangat lapar..tapi tiap kali makan atau minum pasti muntah balik...MaMa tengok orang sebelah menyebelah MaMa tak der lak muntah-muntah..huhuhu..

8.30 am- Sarapan pun sampai...roti dan air kopi, MaMa habiskan roti berinti kaya tu dengan semangat sekali..lapar lah katakan..air kopi pun habis secawan... tak sampai 5 minit lepas makan tu..sekali lagi MaMa muntahkan kesemuanya...huhuhu...

9.00 am - Ada misi dari Jabatan Bius datang...tanya keadaan MaMa macamana...dia terangkan yang ubat bius ni,memang kesannya pada sesetengah orang akan mual,muntah,pening dan gatal-gatal di muka dan badan.. ohhh MaMa cuma dapat 3 simptom tu..mujur lah MaMa tak kena gatal-gatal.. Misi tu terangkan yang mereka akan ajar cara-cara nak inject dose Heparin sendiri,sebab katanya Heparin tu ubat untuk cairkan darah,supaya darah tidak blocking,kalau berlakunya blocking tu takut jadi lumpuh pulak nanti...MaMa di nasihatkan untuk banyak bergerak dan berjalan..supaya dapat melancarkan perjalanan darah. Dose heparin ni kena ambil selama seminggu, sehari kena amik dua kali, 8am dose pertama dan 8 pm dose kedua...inject sendiri yer kat peha tu... T__T' sabo jelah... dah terasa macam drug addict pulak...huhuuhu...


                                      Nilah Heparin tu....

  Time ni MaMa masih tak mampu untuk bangun ke toilet..bangun pun step by step..dari baring MaMa duduk dulu di katil 10minit...pastu gagahkan diri untuk turun katil dan duduk di kerusi pulak..Masa duduk kat kerusi tu baru MaMa perasaan yang MaMa rupanya pakai tiub kencing tu..tu pun sebab MaMa nampak beg kencing tu tersangkut kat tepi katil...huhuhu..sampai gitu sekali MaMa tak sedar...



                                   Tiub Kencing / Catheter
 

 Tak lama lepas tu PaPa datang...katanya baru lepas jengah baby..PaPa kata baby pakai oksigen...lepas tu doktor cakap ngan PaPa baby ada kuman kat peparu...cerita sebenarnya MaMa tak tahu...sebab MaMa masih tak dapat jengah baby sebab MaMa sendiri masih tak stabil...
Ibu-ibu kat sebelah menyebelah masing-masing mengulit baby memasing..huhu sabar jelah...

MaMa bagitau PaPa, sejak semalam MaMa asik muntah-muntah...dan pening kepala...PaPa kata mungkin angin gaknya...yerlah last MaMa makan tengahhari sebelum masuk hospital...PaPa amik tiger balm...PaPa tolong picit-picitkan kepala MaMa...terasa sangat lah lega...pastu PaPa kata kalau angin naper tak makan je Peppermint Ginger Plus Shaklee..kan fungsinya untuk buang angin,mengurangkan loya-loya dan muntah...Allahu..macam mana MaMa boleh lupa..huhuhu..PaPa terus keluarkan Peppermint Ginger Plus dalam beg galas dia..PaPa memang sentiasa bawak Peppermint ni,sebab PaPa memang jenis badan cepat berangin .MaMa pun amik peppermint telan 3 biji...settle..mudah senang dan cepat.




Lepas PaPa balik, MaMa terus baring semula atas katil, masih tak mampu untuk ke toilet..kepala masih pening-pening...MaMa tertido rupanya...Sedar-sedar misi kejut suruh makan tengahhari...terus je MaMa bingkas bangun, makan dengan selera sekali..habis jer makan baru MaMa sedar...ehhh...tak pening dah...MaMa mula sedawa dan terkentut-kentut...hehehe... ^__^, kepala MaMa mula rasa ringan,lama juga MaMa tunggu kot-kotlah nak termuntah lagi kan...Alhamdullilah...tak der dah...syukur sangat...berkesan sungguh Peppermint Ginger Plus ni...tapi sudah tentulah dengan izin dari Allah, segala macam vitamin atau ubat hanyalah sebagai alat semata-mata...kena sentiasa ingat macam tu...supaya pergantungan kita pada Allah jadi kuat.

Ohh..yer..masa PaPa datang tu sempatlah MaMa call kak.ica n kak.inas, lupa lak nak cerita sepanjang MaMa dekat hospital, kak ica n kak inas, di bawah jagaan atok mion n opah siti di Sg Telor,Kota tinggi...sebabnya Opah ani tak de,opah ani pergi umrah..so rutin PaPa setiap hari berulang alik dari Pontian - Hospital HSA JB - Sg Telor Kota tinggi- Pontian..hari-hari tak pernah pun ada satu hari yang PaPa tak datang...huhuhu...terima kasih PaPa...We love u so much..pengorbanan seorang ayah..memang sehingga hujung nyawa...

              Motor nilah yg PaPa tunggang lebih 130KM setiap hari

 Setiap kali PaPa datang jenguk kak Ica n Kak Inas mesti happy terjerit-jerit panggil PaPa....mintak bawak berpusing-pusing..hehehe.. ^__^ mujurlah Kak Ica n Kak Inas tak meragam sepanjang duduk rumah Atok Mion.

Petang masa time melawat ada member Shaklee MaMa datang, Zaleha dari Taman Universiti ,Skudai.. kesian dia berpeluh-peluh sebab parking jauh, yerlah HSA ni memang susah nak parking,penuh je memanjang.memang kena menapak lah jawabnya..huhuhu...Zaleha serahkan Energizing Soy Protein ( ESP) hadiah dari kawan-kawan shaklee di bawah Group IbuCergas...tq uolls...



pengalaman czer

Energizing Soy Protein (ESP) ni memang BAHAYA!!! sebabnya ia memang tak sesuai langsung untuk orang yang tak suka lah dapat kulit cantik,gebu, dapat extra energy,tak suka nak slim melim bagai ni...hahaha...

Tapi...MaMa memang sangat-sangat perlukan ESP ni...sebabnya ia memang sesuai untuk MaMa yang baru lepas pembedahan dan bersalin ni...ia memberi MaMa tenaga, mempersiapkan MaMa untuk breastfeeding baby nanti...ia juga sumber protein terbaik yang akan membantu MaMa mempercepatkan penyembuhan Luka luaran dan dalaman,selain itu ia juga sebagai energy booster untuk MaMa kekal bertenaga.

Selain tu MaMa memang bawa vitamin Shaklee ke hospital.supaya memudahkan MaMa terus makan sebaik je lepas bersalin...satu lagi yang teramat penting bagi MaMa ialah Zink Complex Shaklee
Zink ni alternatif terbaik,untuk yang tak makan ikan haruan atau pati ikan haruan..tau tak kenapa orang lepas pembedahan atau lepas bersalin ni selalu orang tua-tua kita masakkan sup ikan haruan??? Sebabnya ikan haruan ni sangat kaya dengan zink, ia memang sangat-sangat membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka dalaman dan luaran...ia berbentuk tablet dan sangat mudah di telan..

                                          RM 35.78 120Tablets 
                                     Pengunaan Selama 4 Bulan


Selain dari ESP dan Zink MaMa memang ambil Set Lengkap dari sejak kehamilan sampailah tiba saat MaMa nak bersalin..




Lepas je zaleha balik, MaMa terus bangun  ke toilet untuk mandi rimas rasanya,badan terasa sangat melekit, Misi yang nampak MaMa bangun tanya ok dah ke nak pergi toilet tu??..hehehe MaMa cakap Ok...InsyaAllah...

Lega rasanya dapat mandi...bila misi tengok MaMa dah boleh bangun ke toilet dia pun terus buka tiub kencing MaMa...

27/4/2015 -DAY 3 CZER

 Pagi-pagi doktor dah round...bila tiba turn MaMa doktor tanya "Ok ke Puan dah jalan-jalan ke? Dah pergi toilet ?? Dah kencing?? Dah Kentut?? ^__^'...."

"Alhamdullilah semua dah doktor.."

Doktor check luka czer MaMa..n buka plaster..pas tu spray-spray kat tempat luka tu..

"Ok...Puan dah boleh discaj"

Tapi..MaMa tak balik,walaupun MaMa dah boleh balik sebenarnya..MaMa masuk pulak kat bilik menunggu...masa tu wad baby di tingkat 3 sementara bilik menunggu MaMa di tingkat 2...

 Bersambung......  ^__^'

 

MaMa Chantique @ Mahligai Vitamin
012-7555470







Usai sudah proses membius MaMa di baringkan...tangan kedua-dua belah di depakan dan di letakkan atas tempat khas...masa tu doktor bius tu tanya."Puan dah rasa kebas-kebas ke kaki???"
MaMa hanya menganggukkan kepala, beberapa misi datang membawa besi penghadang dan kain tebal..menutupi pandangan MaMa..lampu bedah macam dalam drama kat TV tu mula di buka... sangat terang mujur kain tebal tu menghalang pandangan MaMa kalau tak dah tentu silau.....
- See more at: http://www.mahligaivitamin.com/#sthash.RkgRehz5.dpufAssa
Usai sudah proses membius MaMa di baringkan...tangan kedua-dua belah di depakan dan di letakkan atas tempat khas...masa tu doktor bius tu tanya."Puan dah rasa kebas-kebas ke kaki???"
MaMa hanya menganggukkan kepala, beberapa misi datang membawa besi penghadang dan kain tebal..menutupi pandangan MaMa..lampu bedah macam dalam drama kat TV tu mula di buka... sangat terang mujur kain tebal tu menghalang pandangan MaMa kalau tak dah tentu silau.....
- See more at: http://www.mahligaivitamin.com/#sthash.RkgRehz5.dpufksdkljaljdljaslkdjlajd
Usai sudah proses membius MaMa di baringkan...tangan kedua-dua belah di depakan dan di letakkan atas tempat khas...masa tu doktor bius tu tanya."Puan dah rasa kebas-kebas ke kaki???"
MaMa hanya menganggukkan kepala, beberapa misi datang membawa besi penghadang dan kain tebal..menutupi pandangan MaMa..lampu bedah macam dalam drama kat TV tu mula di buka... sangat terang mujur kain tebal tu menghalang pandangan MaMa kalau tak dah tentu silau..... - See more at: http://www.mahligaivitamin.com/#sthash.GZ3Dgiw2.lkjlkkjlsjdlajldj

6 comments:

  1. Hadui lah.. berdebar2 menbaca perkongsian Mama nih.... eheheheheh

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Hehehe...memang terasa seperti dilukis-lukis... ^__^'

      Delete

Anda Pengunjung Ke

DIRECT WASAP TANPA PERLU SIMPAN NUMBER

Labels

Alfalfa (10) B-Complex (15) Basic H Shaklee (3) carotomax (1) Cinch energy tea (4) Cinch Shake (3) collagen powder (3) CoQ10 (3) Detoks (5) Detox Parasit (1) Dish Wash Concentrate (1) DTX Complex (1) Ebook percuma pemakanan ibu hamil (1) Energizing Soy Protein (ESP) (21) garlic (3) GLA complex (5) Harga Vivix (4) Herb-lax (3) Herbal blend (2) Kelebihan Omega Guard (3) khasiat & manfaat alfalfa (2) Khasiat Garlic Shaklee (2) Kisah Anak-Anak (10) Kisah Mama (2) Kisah PaPa (1) Kisah vivix (3) lecithin (6) Manfaat omega guard (3) Manfaat Vivix (1) Masalah kesuburan Wanita (2) meal shake (4) Melambatkan penuaan (4) Melawan Kanser (3) Melawaskan Najis (3) memperbaiki tekstur rambut (2) mencegah penyakit jantung (2) Mengempiskan Perut (4) menguatkan tulang (4) mengukuhkan sistem imun (6) mengurangkan PMS (4) meningkatkan metabolisme (4) Menu sihat Ibu Berpantang (2) menurunkan kolestrol (6) meringankan stress (5) nephrotic syndrome (1) Nutriferon (1) Nutriferon Shaklee (1) Omega bakar lemak dengan pantas (1) omega guard (12) ostematrik (11) Ovarian cyst ketika hamil (2) Penyakit Gout (1) penyakit jantung (9) penyakit lemah jantung (1) penyakit semput (1) penyebab sakit jantung (2) Peppermint-Ginger Plus (1) performance drink (4) Sembelit (4) sendi dan otot (7) serangan jantung (2) Set 3M (3) Set B Ibu Menyusu (3) Set B1 ibu Menyusu + Ostematrik (2) set berpantang shaklee (8) Set Berpuasa Shaklee (2) Set Kehamilan Shaklee (2) Set Kencing Manis (1) Set Kesihatan Wanita (1) Set Kesuburan Lelaki (1) Set Kesuburan Wanita (1) Set Kurus Shaklee (1) set menyusu (1) Set Morning Sickness (1) Set Nutriwhite (1) Set Pemulihan Jerawat Shaklee (1) Set Penjagaan Kulit Nutriwhite (1) Set Penyusuan Shaklee (3) Set Ramadhan (2) Set Rambut Gugur (1) Set sembelit (1) set vitamin ibu hamil (1) Shaklee Vivix (2) Sijil halal Shaklee 2017 (1) susu ibu (8) tekanan darah tinggi (5) Testimoni vivix (3) tips minum 8 gelas air sehari (1) ubat berhenti merokok (1) Ubat Buang Angin dalam Badan (2) Ubat Gout Paling mujarab (1) Ubat paru-paru berair (1) Ubat Sakit lutut dan sendi (1) Ubat VS Vitamin (1) untuk anak-anak pickey eater (1) Vita C Chewable (1) Vita-C (14) Vita-E Complex (7) Vita-lea (10) Vitalea For Kids (1) Vitamin bantu kecutkan Cyst (2) vitamin c (3) vitamin e (1) Vitamin Ibu Hamil (3) vitamin ibu mengandung (1) vitamin kecutkan Cyst semasa mengandung (1) vitamin naikkan Hb ibu hamil (2) Vitamin Untuk Ibu Hamil (4) Vitamin Untuk Pelajar (1) Vittamin C (1) Vivix (6) Vivix Anggur Muscadine (1) Vivix keintiman (1) vivix kesuburan (1) Vivix lancarkan haid (1) Vivix Shaklee (2) vivix shaklee harga (2) Vivix Shaklee Price (2) Vivix Untuk Atasi Sembelit (1) WAHM Story (1) Zinc Complex (8)

TOP PRODUCT

Nak Harga Ahli Dan Dapatkan CASH BACK BONUS KLIK SINI | FREE MEMBERSHIP KLIK SINI
X