Nak Harga Ahli Shaklee Dan Cash Back Bonus KLIK SINI | Twin Pack Vivix Free Membership KLIK SINI
X

Friday, 10 June 2016

Resepi Mee Goreng Basah: Sedapnya Boleh Jadi Menu Berbuka Petang Ni

Al kisahnya sesambil mengupdate post2 FB ,Insta n Fanpage...tetiba resepi ni melintas kat newsfeed...sajer jerlah tu bagi mata MaMa ni segar tengok mee goreng basah tu...huaaa macam sedap je tu...iyerlah bukan selama ni tak pandai masak mee goreng tu kan...tapi tak salah kan kalau kita belajar resepi orang lain pulak..gituuu..so ni bukan officially milik MaMa yer..MaMa copy paste jer dr FB dan simpan dalam Blog ni supaya later nti boleh senang rujuk semula kan... tengok gambar pun dah terliur...

Jom lah korang petang ni boleh ler cecuba..senang je pun tu..

                                                     Terliur tak huhuhu mengoda sungguh...

.
RESEPI MEE GORENG BASAH style cik ida
sumber : ieda roslida


Bahan- bahan :

mee kuning 1bungkus dibilas dan tos...
Sotong 10ekor dibersihkan potong dan tos..
Fish ball 1paket dibersihkan potong dan tos
Sayur sawi jepun 1ikat dibersihkan potong dan tos..
tomato 1biji dibersihkan dan dibelah 6 ..
Cili kisar 4sudu besar..
Sos cili 5sudu besar..
Sos tiram 1sudu besar..
Sos ikan 1sudu besar..
kicap pekat 1sudu besar..
Kicap manis 5sudu besar..
Kicap mee 2sudu besar..
air putih 1cawan kecil...
Minyak masak 2sudu besar untuk menumis...
Bahan2 tumbuk
Cili api 10biji
bwg putih 3ulas...
Tumbuk bagi pecah ataupun sampai lumat...



                                                              Bahan-bahannya

Cara-cara :

Panaskan kuali .. masukkan minyak 2 sudu besar..
Dan tumiskan cili kisar ngan bahan2 tumbuk tadi sampai garing sedikit.. 










masukkan Sos cili, sos tiram,sos ikan,kicap pekat,kicap manis, kicap mee, dan masukkan sotong dan fish ball dan masukkan air putih 1cawan kecil..








                                        Berasap2 haa...

Masak dan kacau2 bagi sebati... masukkan sayur dan kacau2 lagi.. pastu masuk kan mee kuning dan tomato... kacau2 bagi sebati dan masak.. siap
Masak mee goreng basah style cik ida ni tak pakai garam gula dan aji.. sbb rasa kicap2 tu semua dh cukup


                                         Tadaaa...siap dah haa...uihhh terliur


Senang kan...jom ler cuba...

Salam Sayang ;

MaMa Chantique @ MahligaiVitamin

WA/SMS/Telegram : 012-7555470

FB Page: mahligaivitamin

InstaGram: mamachantique_vitamin





 
 
+2

4 comments:

  1. Alamak! Terliur aihhh.. Dah la favourite nih.. Aduhduh, kena cari bahan wat mee basah la prg ni.. Hehe..
    RosmizaAli.Com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...cari cari..buka mee goreng basah ler kita petang ni..

      Delete
  2. Aduhhh terliurnya tgk..Biapun mee bukan la favorite sangat tp tgk ni mmg kena buat la ptg karang...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat fisya jgn tak buat hehehe..sedap tu

      Delete

Sharing Is Caring