Nak Harga Ahli Shaklee Dan Cash Back Bonus KLIK SINI | Twin Pack Vivix Free Membership KLIK SINI
X

Saturday, 30 April 2016

Ibu Nak Baby Rambut Hitam Dan Lebat?? Sini Ada Tipsnya

Tidak semua bayi di lahirkan dengan keadaan rambut hitam dan lebat kerana kadar pertumbuhan rambut terutama ketika bayi berada dalam kandungan berbeza.

Bagi masyarakat melayu, kebiasaannya rambut bayi di cukur selepas di lahirkan bagi memastikan rambut baru yang tumbuh itu lebih lebat dan sihat.

Namun, terdapat juga bayi yang masih tidak tumbuh rambut walaupun selepas di cukur berbulan-bulan dan ia mungkin mendatangkan kebimbangan kepada ibu bapa.

Setiap ibu bapa mungkin melakukan pelbagai usaha supaya rambut si kecil tersayang tumbuh dengan lebat dan sihat selepas di cukur. Hakikatnya, ketebalan rambut seseorang bayi itu amat di pengaruhi faktor genetik atau keturunannya.

Kaedah mencukur rambut bayi yang baru di lahirkan memiliki pelbagai manfaat, terutamanya untuk kulit kepala. ini di sebabkan terdapat banyak kerak kotoran yang ada di kepala ketika bayi berada dalam kandungan.

Namun perlu di ketahui faktor genetik memainkan peranan paling utama dalam pertumbuhan rambut si kecil. Selain genetik dan keturunan, faktor pemakanan juga mempengaruhi kadar pertumbuhan rambut bayi.

Pastikan si kecil terutama yang sudah mula makan menerima zat seimbang bagi memastikan rambutnya mampu tumbuh dengan sihat.

Antara Keperluan zat termasuk:

1.Protein seperti telur,ikan daging,susu dan kekacang. ( ESP adalah sumber protein dari kacang soya)

2. Omega-3 seperti ikan salmon, kacang kenari dan minyak ikan. ( Omega Guard adalah minyak ikan terbaik Shaklee)

3. Zat besi seperti bayam,kacang merah, tomato dan kentang memiliki kandungan zat besi yang banyak. ( Vitalea Multivitamin mengandungi sumber zat besi terbaik Shaklee)

Namun sekiranya bayi kita masih di bawah usia 6 bulan,si ibu seharusnya perlu mengambil pemakanan seimbangg bagi memastikkan anak menerima khasiat di perlukan bagi membantu proses pertumbuhan rambutnya.

Kalau nak ikut petua orang lama-lama pun boleh juga..mana tahukan pasti ada salah satu yang sesuai..

1. Buah Keras



Goreng buah keras tanpa minyak sehingga minyaknya keluar sendiri. Kemudian tumbuk buah keras dan sapukan pada rambut bayi. Biarkan beberapa saat supaya minyak buah keras meresap ke dalam kulit kepala bayi. Kemudian bilas rambut anak dengan air bersih. Lakukan dengan kerap untuk mendapatkan hasil yang berkesan.








2. Minyak Zaitun

Minyak zaitun juga dapat membantu menghitam dan melebatkan rambut anak







3. Kacang Hijau

 Kacang hijau merupakan makanan sumber protein yang sangat baik bagi tubuh. Untuk melebatkan dan menghitamkan rambut pada anak, caranya rebus kacang hijau dan berikan pada bayi sebagai minuman (sesuai untuk bayi berusia enam bulan ke atas sahaja).
Minuman kacang hijau ini juga sangat baik untuk membantu pertumbuhan rambut bayi dan menghaluskan kulitnya.


4. Madu
Madu kaya akan kandungan nutrisi yang sangat bermanfaat kepada badan. Anda boleh memberikan madu kepada anak-anak sebagai salah satu menjaga sistem kekebalan badannya. Selain itu, madu juga dapat digunakan untuk menebalkan serta menghitamkan rambut pada anak-anak.
Caranya sapukan madu pada rambut dan kulit kepala anak dan biarkan selama 15 minit. Setelah itu bilas rambut anak dengan syampu dan air bersih supaya hilang lekit madu.




5. Air Kelapa

Kita sedia maklum tentang kebaikan air kelapa untuk kesihatan tubuh badan. Kandungan antioksidan pada air kelapa mampu menjadikan badan lebih sihat dan mencegah pelbagai penyakit. Selain itu, air kelapa juga bagus untuk rambut.
Gunakan air kelapa untuk mencuci rambut dan kulit kepala anak anda. Lakukan secara rutin setiap pagi dan petang. Hasilnya rambut anak akan lebih hitam dan lebat.
 .
6. Lidah Buaya
Lidah buaya sememangnya tidak asing digunakan untuk merawat rambut supaya lebih lebat dan hitam berkilau. Gunakan gel lidah buaya pada rambut dan kulit kepala anak. Sapukan setiap hari di rambut anak anda, kemudian bilas dengan air dan syampu. Cara ini cukup efektif untuk menyuburkan dan menghitamkan rambut anak.

Semoga petua berikut membantu untuk melebatkan rambut si comel anda.



Salam Sayang;

MaMa Chantique@ Mahligaivitamin

+6012.7555.470

FB PAGE : Mahligaivitamin

Instagram : mamachantique_vitamin

Hanya 7 Hari Dari Solat Di Kerusi Kini Mampu Solat Seperti Biasa




Sebelum ni solat mengunakan kerusi..tapi sejak seminggu consume vivix dah boleh solat macam biasa..alhamdullilah...

Bahagia nya bila kembali sihatkan...

Promosi twin pack akan berakhir 11.59 mlm ini 30/April/ 2016 .grab segera sementara masih ada kesempatan..lepas ni tak tau dah bila lagi ada offer vivix..☺

Nak order whatsapp:
Eita 012.7555.470

FB Page: mahligaivitamin
Instagram : mamachantique_vitamin


#vivix #vivixmurah #pengedarshakleepontian #pontian #supplementsendi #ubatsakitsendi #shakleemalaysia #shakleesingapore #shakleebrunei #sendi #ubatsakitlutut #sakittumit #solat #hlive #bazarpaknil #majalahpama #wargaemas




Friday, 29 April 2016

Vitamin C Apa Yang Kita Perlu Tahu?

Vitamin C merupakan suatu vitamin yang di perlukan oleh setiap peringkat umur. Tak kira lah tua atau muda. Kenapa????.. Sebabnya Vitamin C berfungsi sebagai antioksida yang dapat melindungi tubuh daripada serangan radikal bebas.

Radikal Bebas ni bolehlah di gambarkan sebagai molekul oksigen yang tidak stabil yang terjadi hasil daripada proses metabolik sel-sel kita dan ia memang lah tak mampu lagi nak di elak daripada kehidupan seharian kita sekarang ni kan.. >__<'

Radikal bebas ni juga terdiri daripada bahan toksik yang boleh menyebabkan kerosakkan bukan sahaja pada dinding sel tetapi juga bahan-bahan genetik dalam sel. Kerosakkan kekal ini akan mempercepatkan proses penuaan dan sekaligus meningkatkan risiko kesihatan individu.

KANAK-KANAK DAN VITAMIN C ???

Vitamin C di perlukan untuk menguatkan sistem imun. Kanak-kanak yang lazimnya kurang gemar memakan sayur dan buah-buahan akan terdedah kepada risiko kekurangan vitamin C serta lain-lain mineral yang di perlukan untuk saat tumbesaran mereka.

WANITA HAMIL LEBIH MEMERLUKAN VITAMIN C

Wanita mengandung pula memerlukan dos vitamin C yang lebih tinggi bagi membantu penyerapan zat besi dan mengaktifkan asid folik. 

Vitamin C yang juga di kenali sebagai asid askorbik,adalah bahan mudah larut dalam air, Vitamin C perlu di ambil setiap hari kerana tubuh kita tidak boleh menyimpan jumlah vitamin C yang banyak.

Salah satu fungsi fungsi vitamin C ialah mengekalkan kolagen ,iaitu protein yang di perlukan untuk membentuk jaringan tisu-tisu kulit, ligamen dan tulang. Oleh itu, mereka yang aktif bersukan atau para athlet mesti mengambil vitamin ini untuk memulihkan tisu mereka yang terjejas semasa bersukan.

Vitamin C turut berperanan menyembuhkan kulit yang luka dan melecur kerana ia memudahkan pembentukkan tisu-tisu penghubung pada luka tersebut.

Sel-sel di dalam dinding arteri juga memerlukan kolagen untuk membolehkannya mengembang dan menguncup dengan setiap degupan jantung serta di perlukan juga oleh kapilari darah yang lebih mudah rosak.

Sebab itu juga vitamin C termasuk dalam salah satu vitamin SET PANTANG kerana ia membantu mempercepatkan penyembuhan luka bersalin.

AKIBAT KEKURANGAN VITAMIN C

Kekurangan vitamin C boleh mendatangkan akibat yang negatif kepada fungsi tubuh kita. Diantaranya menjejaskan keberkesanan sistem tubuh kita untuk mengurangkan kolestrol.

Sistem ketahanan badan untuk melawan jangkitan dan penyakit juga akan terjejas. Dengan vitamin C, kolestrol dalam darah tidak akan mudah mengalami oksidasi yang merupakan antara sebab penyakit jantung dan strok. Tekanan darah tinggi juga boleh di kurangkan dengan vitamin C.

Kandungan asid askorbik di dalam darah boleh berkurangan apabila merokok. Pesakit kanser dan pesakit yang menjalani dialisis juga mempunyai kebarangkalian besar kekurangan vitamin C.

Oleh sebab itu sangatlah di sarankan agar perokok dan juga penghidap penyakit-penyakit kronikk menambahkan dos vitamin C dalam pemakanan mereka.


TAHUKAH ANDA ???

1 BATANG ROKOK MAMPU MELUPUSKAN 50-100MG VITAMIN C 

STRESS AKAN MEMPERCEPATKAN PENYUSUTAN VITAMIN C

PIL KONTRASEPTIF DAN PIL PENAHAN SAKIT AKAN MENYUSUTKAN VITAMIN C YANG BANYAK.

Baru-baru ini,kajian mengatakan vitamin C boleh mengelakkan kanser . Ciri antioksida yang dimilikinya dapat melindungi sel-sel dan DNA daripada kerosakkan mutasi.

Vitamin C turut melindungi sistem imun tubuh,pertahanan pertama tubuh dari kanser dan mengelakkan beberapa sebatian penyebab kanser terbina di dalam badan.

Kajian mengatakan nutrien membantu memelihara sistem imun untuk membolehkannya melawan kanser, Dos vitamin C yang tinggi juga boleh membantu mengurangkan simptom lelah.

Banyak lagi kelebihan vitamin C selain yang telah di huraikan. ternyata kekurangan vitamin C dalam tubuh boleh mendatangkan kemudaratan yang sangat serious.

Namun begitu,pengambilan dos vitamin C yang berlebihan tidak menjadi masalah kerana nutrien bersifat larut air dan mudah di keluarkan melalui peluh dan sistem pembuangan.


                            Vitamin C ada dalam SET CANTIK TANPA CELA


                                    Vitamin C juga terdapat dalam
                                     ** SET IBU HAMIL
                                     ** SET IBU BERPANTANG


1 BOTOL VITAMIN C ADA 180 TABLETS DAN BERTAHAN SEHINGGA 6 BULAN** ( **ikut cara pengambilan)

Harga mampu milik hanya RM 98 ( Tidak termasuk cas postage) 


Nak Cuba Vitamin C Shaklee???

Boleh Whatsapp MaMa 

012.7555.470

FB PAGE: Mahligaivitamin

Instagram : mamachantique_vitamin







Korang Cepat Grab Peluang Promosi April Dah Hampir Tamat

Nak nagis rasa tinggal lagi 2 hari jer ni termasuk hari ni..Promo Twin Pack  #vivix akan berakhir..Lepas ni entah bila pulak lah lagi vivix  ni nak promo yer..huhuhu...

Promo yang lain-lain pun akan berakhir juga..cecepat lah korang grab peluang ni yer...



Nak order Whatsapp MaMa yer...

MaMa Chantique @ MahligaiVitamin

012.7555.470

FB PAGE: MahligaiVitamin

Instagram : mamachantique_vitamin


HERD IMMUNITY Apa Yang Perlu Kita As Parents Faham Dan Hadam Tentang Vaksin

Artikel ni MaMa ambil dari FB Dr Mohd Syamirulah Rahim, Kenapa MaMa tepek kat blog ni?? Alasannya supaya MaMa dapat berkongsi dengan lebih ramai lagi orang-orang di luar sana..terutamanya Parents yang Anti-Vaksin ni.Dan juga buat anak-anak MaMa nanti korang pun akan kawin dan beranak pinak kan..so sila bagi cucu MaMa itu vaksin yer..huhu terasa dah tua pulak bila sebut pasal cucu2 ni.. ahahaha. Moga perkongsian ini membuahkan manafaat pada semua.. Selamat membaca..walaupun panjang berjela..take your time cuba hadam kan..sampai faham.. ^__^


herd immunity


Apabila kita berbicara mengenai tajuk immunology dan epidemiology, ada satu fenomena yang perlu kita fahami yang dipanggil

HERD IMMUNITY.

Begitulah juga apabila kita berbicara mengenai vaksin. pasti tidak boleh lari dari apa yang dipanggil herd immunity ini.

Sebelum saya menerangkan lebih lanjut mengenai herd immunity, seperkara yang perlu anda tahu, golongan penghasut antivaks tegar menafikan adanya herd immunity.

Mereka mengatakan herd immunity ini mengarut, tidak logik, tidak natural. Malah jika melibatkan golongan antivaks di Malaysia, seperti biasa, mereka akan menggunakan alasan agama. Mereka mengatakan herd immunity ini tidak sama dengan "immunity yang Allah berikan."

Apa yang perlu kita faham adalah, herd immunity ini memang ada dan well established. "The science is settled", bak kata Kerajaan Australia. Ia sudah dibuktikan, malahan sudah siap ada formula matematik untuk mengiranya.

Sekelompok yang masih denial enggan mempercayai herd immunity, tidak akan mengubah apa-apa. Kementerian Kesihatan akan terus melaksanakan polisi khasnya mengenai penguatkuasaan vaksin, atas dasar memelihara herd immunity.

Kita tidak hairan pun wujudnya segelintir yang menolak herd immunity. Sepertimana ada segelintir yang masih mempercayai bahawa bumi ini rata bukannya bulat, bulan ada cahayanya sendiri, dan graviti itu "hanyalah teori".

Sengaja saya sebut mengenai hal ini dahulu, kerana saya tahu artikel saya kali ini panjang. Antivaks, tak suka baca tulisan panjang2. Hehe. 

Kepada yang benar-benar berminat, boleh teruskan membaca. 

Sebelum kita memahami mengenai herd immunity, ada TIGA komponen penting yang perlu kita fahami terlebih dahulu. 

CHAIN OF INFECTION

Apabila kita menyebut mengenai penyakit berjangkit, apa sahaja jenis penyakit berjangkit pun, kita ada apa yang dinamakan sebagai chain of infection. Secara ringkasnya,

Reservoir/Infectious Agent --> Mode of transmission --> Susceptible Host.

Apabila seseorang individu menghidapi penyakit berjangkit, kita namakan individu ini sebagai source of infection atau reservoir. Individu A.

Individu ini boleh menyebarkan penyakit tersebut, mengikut patogen (bakteria/virus) terlibat. Contohnya, penyakit measles. Virus measles, disebarkan melalui udara. Ini, dinamakan mode of transmission. 

Jadi apabila individu A bersin atau batuk, ia akan menjangkitkan virus measles kepada individu kedua, iaitu susceptible host. Individu B.

Dan ini, adalah sebuah kitaran (cycle). Maksudnya individu B pula akan bertukar menjadi source of infection, menjangkitkan kepada orang lain pula.

Prinsip ini WAJIB kita faham, kerana apabila kita faham prinsip ini, kita akan tahu bahawa tiada orang akan saja-saja dapat measles.

Bagi bayi yang ada kat rumah, tiba-tiba mendapat jangkitan measles, maka kita akan kata MESTI dia mendapat jangkitan itu dari seseorang yang sudah dijangkiti.

"Macam mana dengan carrier?", kata antivaksin

Carrier bermaksud seseorang yang membawa virus/patogen, tetapi beliau sendiri sihat tiada simtom apa-apa.

Benar, carrier juga boleh menjadi source of infection. Tapi kita mesti faham, kalau benar seseorang itu menjadi carrier maksudnya dari dulu lagi dia dah menjangkitkan penyakitnya kepada orang lain. Bukannya tiba-tiba sahaja jadi carrieer.

Dan untuk menjadi carrier pun, dia masih tertakluk kepada chain of infectious disease. Maksudnya MESTI carrier ini, ada terdedah kepada pesakit lain sebelum itu. Tidak ada orang yang saja-saja duduk, tiba-tiba entah turun virus dari langit dia jadi carrier kepada measles.

Dan seperkara lagi mengenai carrier, peratusan untuk carrier menjangkitkan orang lain adalah MINIMA. Ini kerana, carrier tidak mempunyai simtom. Apabila tiada symptom, tiada mode of infection. Carrier measles, tidak ada bersin-bersin macam pesakit measles. Kalau dia tak bersin-bersin, macam mana dua sebarkan virus measles itu? Ini maksudnya.

IMMUNITY

Orang yang memiliki imuniti terhadap sejenis jangkitan, beliau tidak akan dijangkiti. Imuniti ini adalah spesifik. Ia perlu dibezakan dengan imuniti sistem pertahanan badan yang umum, iaitu innate immunity.

Jikalau innate immunity, itu sistem pertahanan badan yang biasa kita dengar. Minum susu meningkatkan sistem imun badan. Makanan berkhasiat membantu sistem imun. Makan habbatussauda, madu, didakwa meningkatkan sistem imun. Budak kerap demam kerana lemah sistem imun. Ini semua, merujuk kepada innate immunity. BUKAN specific immunity.

Specific immunity, atau adaptive immunity, adalah khas untuk penyakit tertentu sahaja. Ia terhasil apabila badan, dapat MENGENALI sesuatu jenis kuman, dan menyimpan memory mengenainya. Tujuannya, apabila kali kedua sistem pertahanan badan menjumpai kuman tersebut, ia sudah boleh melawannya dengan pantas tanpa sempat kuman tersebut membiak.

Hanya ada dua cara sahaja, tubuh badan boleh mendapat specific immunity ini.

Pertama, adalah secara natural melalui jangkitan penyakit itu sendiri. Contohnya measles. Apabila seseorang dijangkiti measles, tubuh badannya akan mula menghasilkan specific immunity ke atas measles. Tetapi ia mungkin memakan masa. Akibatnya, virus measles tersebut sempat melakukan kerosakan. Buta. Meningitis. Adakalanya tak sempat pun tubuh badan menghasilkan antibody specific, sudah meninggal dunia.

Kedua, adalah dengan cara vaksin.

Vaksin, adalah kita ambil virus/bakteria ini yang dilemahkan. Apabila kita sengaja jangkitkan (inoculate) contohnya dengan suntikan, virus ini tidak mendatangkan penyakit measles itu sendiri. Tidak ada ruam koplik spot, tidak ada coryza. Tetapi, badan kita sudah mengenali, ini virus measles. Badan kita sudah mempunyai antibodi siap sedia.

Jadi selepas divaksinasi, apabila bayi tersebut come into contact (mode of transmission) dengan pesakit measles, virus measle tersebut tidak dapat membiak pada bayi ini. Bayi ini, tidak lagi menjadi susceptible host.

Dalam bahasa perubatannya, kita panggil ini sebagai "breaking chain of infection".

EPIDEMIC

Jadi kita dah faham apa itu chain of infection, apa itu immunity, sekarang kita ke komponen terakhir untuk memahami SECARA ASAS bagaimana herd immunity berfungsi.

Jika sebelum ini kita lihat chain of infection itu pada skala kecil, iaitu dari Individu A ke B dan bagaimana individu B menjadi source of infection pula.

Sekarang, kita bayangkan dalam skala yang lebih besar. Mencecah puluhan ribu penduduk di sesebuah tempat.

Epidemik, adalah penyebaran jangkitan yang berlaku dalam skala besar didalam sesebuah komuniti. Untuk mendemonstrasi epidemik, saya ambil contoh lima individu sahaja dahulu, iaitu A, B, C, D, E.

A, menyebarkan measles kepada B. B pula, menyebarkannya kepada C. Kemudian kepada D. Kemudian kepada E. Ini kerana, chain of infection itu sentiasa ada. Tidak diputuskan.

Sebaliknya, apabila ada diantara mereka yang memiliki imuniti, mereka ini boleh memutuskan chain of infection. A, menyebarkan measles kepada B. B, menyebarkannya kepada C. Alhamdulillah, C sudah divaksin. Beliau tidak lagi menyebarkannya kepada D, yang rupanya menghidap leukemia dan tidak pernah divaksin. Dan E pun terselamat, kebetulannya E baru berusia 3 bulan, belum disuntik MMR, justeru tiada imuniti terhadap measles. C, telah melindungi D dan E.

Sebab itulah kita kata, individu yang memvaksin, mereka ini melindungi diri sendiri, DAN JUGA MELINDUNGI orang lain. Mereka menjadi barrier, pemutus kepada chain of infection.

Epidemik berlaku, apabila dalam sesebuah komuniti, bilangan mereka yang memiliki imuniti spesifik itu rendah sehingga wujud "lubang" pada barrier ini.

Jangkitan, boleh melompat-lompat dari satu individu kepada individu yang lain, making its way in the community. Statistik menunjukkan, seorang pesakit measles, boleh menjangkiti sehingga 18 orang disekeliling mereka. A, boleh menjangkiti B dan C dan D dan E dan seterusnya serentak. Kerana itu penting memastikan kesemua 18 orang ini mempunyai imuniti, agar menjadi barrier menghalang measles "menembus masuk" ke dalam masyarakat.

HERD IMMUNITY

Memahami tiga prinsip di atas, membawa saintis untuk menjumpai apa yang dinamakan herd immunity. Bahkan, pola penyebaran ini boleh dicatat didalam graf, interpolated dan projected ke dalam statistik.

Hasilnya, kita ada formula matematik pun, untuk mengira herd immunity. Iaitu,

R0 x (1 - P) = 1

P sebagai herd immunity threshold, iaitu peratusan populasi dalam sesebuah kumpulan yang perlu diimunisasi bagi menghalang jangkitan tersebar.

R0 adalah basic reproduction number, berbeza mengikut penyakit, iaitu ringkasnya berapa orang yang boleh dijangkiti oleh seorang penghidap penyakit tertentu.

Saya sebut tadi, seorang pesakit measles boleh menjangkiti 18 orang yang lain. Jadi kita katakan, untuk measles, R0 nya adalah 18.

Maka herd immunity threshold bagi penyakit measles, iaitu P, adalah 95%.

Maksudnya, jika kita hendak mengekang penyebaran measles dari individu A ke B, C, D dan seterusnya didalam populasi, kita kena pastikan 95% populasi adalah diimunisasi.

Apa bukti pengiraan ini benar? Kita telah buktikannya secara retrospektif, melalui kes-kes yang terjadi.

Contohnya outbreak measles di Disneyland California, Amerika Syarikat. Hasil statistik menunjukkan, peratusan populasi divaksin di kawasan-kawasan terjadinya outbreak berkenaan hanyalah 50 ke 86%. Ianya dibawah threshold herd immunity iaitu 95%. Kerana itulah apabila seorang sahaja dijangkiti measles (patient zero), ia berubah menjadi epidemik melibatkan ratusan orang. 

Maka, herd immunity ini terbukti secara prospektif, dan juga secara retrospektif.

KENAPA ANTIVAKSIN PERLU DIASINGKAN
Sekarang, mari kita aplikasikan pengetahuan mengenai herd immunity.

Katakanlah kita berada didalam sebuah bandar, ada 1000 orang kanak-kanak yang hendak dihantar ke taska.

100 daripada kanak-kanak ini, tidak divaksin. 60 orang adalah disebabkan ibubapa mereka antivaks, manakala 40 orang tidak divaksin kerana belum cukup umur, atau menghidap penyakit tertentu.

Jika kita buka taska dan semua 1000 kanak-kanak ini menjadi anak asuhan taska kita, maka kita hanya mendapat peratusan vaksin sebanyak 90%. Iaitu 10% tidak divaksin.

90% ini, tidak mampu mengekang penyebaran measles, jika sebaik sahaja seorang daripada mereka mendapat measles. Ini kerana herd immunity threshold bagi measles adalah 95%

Sebaliknya, apa yang berlaku, jika kita asingkan anak-anak antivaks daripada anak kita?

Kita reject 60 permohonan ke taska, iaitu anak-anak antivaks ini.

Yang tinggal adalah 940 orang kanak-kanak, dengan 40 orang tidak divaksin kerana belum cukup umur atau berpenyakit. Maka, dengan komuniti yang baru ini, peratusan divaksin adalah 95.8%

Komuniti bebas antivaksin ini, mempunyai peratusan imunisasi measles melebihi 95% iaitu herd immunity threshold bagi measles. Dengan cara itu, jika ada murid baru masuk membawa jangkitan measles, jangkitan ini tidak akan disebarkan.

Dan 40 orang kanak-kanak tidak divaksin atas sebab tak cukup umur atau berpenyakit, JUGA DILINDUNGI herd immunity. Alhamdulillah.

Ini hanya contoh skala kecil iaitu 1000 kanak-kanak. Bayangkan di skala besar, seperti bandar-bandar besar yang mana populasi mencecah ratusan ribu penduduk.

Semakin meningkatnya bilangan penduduk yang antivaksin, maka herd immunity juga akan semakin terkompromi. Pengumuman menteri kesihatan baru-baru yang mengatakan peratusan yang diimunisasi mencecah 95%, adalah membimbangkan. Kerana kita tahu, any lower than that, herd immunity (untuk measles) akan gagal.

Kita, bila-bila masa akan dilanda outbreak measles besar-besaran seperti yang melanda California atau Germany, tahun lepas.

PENUTUP

Ini, hanyalah sekadar gambaran ringkas yang boleh saya berikan mengenai herd immunity. Ianya bukan komprehensif, bukannya lengkap. Tiga komponen yang saya sebutkan pun, hanyalah secara superficial. Ada banyak lagi yang saya tidak ceritakan, seperti pengaruh genetik, bagaimana virus dan bakteria melawan herd immunity, epigenetik, antigenic shift and drift dan sebagainya.

Dan jika anda perhatikan, saya hanya mengambil contoh satu penyakit iaitu Measles. Ini baru measles. Belum diphteria, belum polio, belum pertussis dll. Namun prinsipnya tetap sama. 

Kenapa measles ditekankan? Kerana measles adalah penyakit jangkitan yang paling mudah merebak (dibandingkan penyakit cegahan vaksin lain). Atas sebab itulah Herd immunity threshold bagi measles paling tinggi, 95%. Kalau penyakit lain tu lagi rendah, seperti mumps dan rubella 86%.

Sebab itulah, apabila kebangkitan semula penyakit berjangkit ini, kita dapat lihat yang pertama sekali outbreak terjadi adalah measles. Kerana peratusan imuniti dalam komuniti semakin menurun, dan herd immunity threshold bagi measles adalah yang pertama sekali gagal. Ini juga membuktikan bahawa pengiraan kita, calculation kita, statistik kita selama ini, BETUL.

Jika ia tidak ditangani segera, ia akan semakin menurun dan kita akan menyaksikan kebangkitan lebih banyak penyakit-penyakit berjangkit, kesan langsung dari kewujudan golongan antivaksin yang enggan memvaksinkan anak mereka.

"TIGA PENYAKIT CEGAHAN VAKSIN MUNCUL KEMBALI 

- GOLONGAN TOLAK IMUNISASI KERANA 

TERPENGARUH KOMPLIKASI SERIUS MENJADI 

PUNCA" - Berita Harian, 25 April 2016.
Akhir kata, suka saya kongsikan laman web ini, iaitu herd immunity simulator yang dibangunkan dengan prinsip matematik dan statistik yang saya ceritakan tadi.

http://www.software3d.com/Home/Vax/Immunity.php

Cara menggunakannya,

Anda lihat pada kotak "Immunization rate". Jikalau anda mengambil contoh 90% populasi divaksin, maka anda masukkan nilai "0.9" 

Kemudian anda boleh klik pada titik hijau atau merah. Hijau melambangkan individu yang sudah divaksin, manakala merah melambangkan individu yang tidak divaksin. Apabila anda "klik", anda "menjangkitkan" individu tersebut dengan sejenis penyakit berjangkit, menjadikannya Individu A. Lihat bagaimana ia merebak.

Cuba bandingkan apa yang berlaku, apabila anda menukarkan immunization rate kepada 80%, 70%, 60% (0.8, 0.7, 0.6) dan seterusnya. Jika anda kreatif, anda boleh mengubahsuai sendiri data (contohnya mengasingkan kiri geng antivaks, kanan geng provaxx), dan lihat bagaimana perubahan yang ada.

Herd Immunity, adalah realiti. The science is settled.

Credit : Dr Mohd Syamirulah Rahim

Salam Sayang;

MaMa Chantique @ MahligaiVitamin
012.7555.470

FB PAGE : Mahligaivitamin
FB Personal : Shaz Eirul
InstaGram : mamachantique_vitamin

Sunday, 17 April 2016

Bebas Ubat Batuk Dengan Pengambilan Omega Guard

Bebas daripada ubat batuk.Alhamdullilah...
Omega membantu mencairkan kahak...

Ubat batuk omega guard


Dapatkan harga lebih jimat dengan diskaun 5% dengan setiap pembelian Twin Pack...atau dapatkan Free 1 botol dengan pembelian 6 botol

Nak Order?
Whatsapp Eita 012.7555.470

#pengedarshakleepontian #pontian #minyakikan #fishoil #asthma #bronkitis #ubatcairkankahak #selsema #ubatbatuk #pilkurus #dha #epa #brainbooster #otak #makananminda

Wednesday, 13 April 2016

Vivix Kelebihan Serta Manfaatnya

Jadilah 25 tahun LEBIH MUDA, Cegah dan bantu atasi MASALAH KESIHATAN ANDA dengan VIVIX SHAKLEE.

KELEBIHAN VIVIX
********************

👉 10 kali ganda lebih baik dari Resveratrol
👉 Antioksidan yang kuat untuk menyahkan radikal bebas dan sel asing ( seperti tumor)
👉 Memberi tenaga kepada sel
👉 Memelihara serta memperbaiki DNA dan Sel rosak
👉 Anti Penuaan -Melambatkan pembentukkan protein AGE
👉 Menyokong kesihatan kardiovaskular, jantung, otak dan sendi.

Kelebihan vivix shaklee


SIAPA PERLUKAN VIVIX??
****************************

Anda yang masih sihat atau yang telah / sedang mengalami :-

- Paras gula tinggi dalam darah
- Stroke /angin ahmar
- Sel asing / Tumor
- Sindrom buah pinggang
- Penyakit "tiga serangkai"
- Tekanan darah tidak normal
- Sakit sendi , tulang dan otot
- Hyper / Hypo thyroid
- Paras kolestrol tinggi
- Gout
- SLE
- Kanser
-Fibroid
- Lemah sistem imun
- Perokok
- Masalah Kesuburan
- Lemah tenaga
- Alergik / Eczema
- Rheumatoid Arthritis

APAKAH YANG MEMBUATKAN VIVIX SANGAT POWERFUL ??
********************************

4 Bahan Utamanya:-

1) Polygonum Caspidatum - Sumber resveratrol dan polifenol yang sangat tinggi. Berkesan untuk melambatkan penuaan, merendahkan paras kolestrol dan tekanan darah serta melancarkan penghadaman.

2) Anggur Muscadine - Sumber terbaik antioksida dan anti radang. Sangat berkesan untuk menghalang perebakkan sel asing seperti tumor serta menyahkan radikal bebas.

3) Elderberry Eropah - Menguatkan  sistem imun badan, merendahkan kolestrol dan menghalang jangkitan kuman.

4) Lobak Ungu - Tinggi antioksidan, melawan sel kanser serta memelihara kesihatan saraf dan mata.

Terbukti secara klinikal
10 kali ganda lebih baik berbanding resveratrol itu sendiri !! . Revolusi anti - penuaan yang di jamin berkesan.

Bagaimana Nak Order Dan Dapatkan Harga Promosi
*****************************

Whatsapp Eita 012.7555.470
Whatsapp Eita 012.7555.470

Omega 3 Bantu Anak Pintar Dan Cerdik Dari Dalam Kandungan

Melentur buluh biarlah daripada rebung...tu pepatah org tua2 kita dulu...nak didik anak biarlah dari diaorang masih kecil...senang di bentuk...senang diurus..
.
.
Haaa...ni nak anak pintar cerdik kita bentuk dari dalam kandungan lagi...ramai kan dah tahu khasiat omega-3 , DHA ,EPA...semua tu berkait rapat dengan perkembangan otak anak.
.
.
Pernah dengar kan iklan kata "bila sel-sel otak berhubung".. Apa jadi kalau sel2 otak berhubung???..hemmm...😂😂

Kelebihan minyak ikan
.
.
Bila ibu2 hamil ni ambil omega guard...khasiat omega guard mengalir pada janin..penting utk perkembangan otak janin yg sah2 tengah develop tu..
.
Banyak lagi khasiat omega ni..sila rujuk poster yer...

Omega Guard promosi April ni lebih jimat
👉 Buy 6 Free 1
      Free Membership
      Cash back bonus

👉 Buy Twin pack get 5% Off

Whatsapp
Eita 012.7555.470

#omegaguard
#pengedarshakleepontian
#pengedarshakleemalaysia
#brunei #singapore #dha #epa #aha #bakarlemak #kolestrol #kawalberatbadan #ibuhamil #ibumenyusu

Testimoni Vivix Kencing Manis Darah Tinggi

Kalau dulu sebelum consume vivix badan asik rasa lemah,sengal2 dan tak bertenaga, apatah lagi kalau yang sah2 ada penyakit #kencingmanis dan #darahtinggi ..memang lah rasa lesu je...
.
.
Tapi sejak amal kan vivix ni dapat rasa perubahan dalam diri..badan rasa lebih ringan dan bertenaga...bacaan gula dalam darah juga semakin baik..bacaan tekanan darah kembali normal...


#vivix bukan ubat..tapi vivix mampu membantu menyelesaikan pelbagai masalah kesihatan kronik...

Untuk lebih jimat dapatkan twin pack supaya anda dapat nikmati
√ keahlian shaklee PERCUMA
√ Kos Penghantaran PERCUMA
√ Cash Back bonus terus masuk akaun next month
√ Jimat lebih RM2++

Whatsapp
Eita 012.7555.470

#pengedarshakleepontian
#pengedarshakleemalaysia
#vivixmurah #hargavivix

Monday, 11 April 2016

Vitamin C?? Kenapa Kita Perlu Ambil Vitamin C? Ini Pendapat Seorang Doktor

INI KATA2 SEORANG DOKTOR..KENAPA PERLUNYA KITA AMBIL VITAMIN C
***********************************************************************
  "As a doctor, i’ve been taking vit C since i started working, almost 3 years now.

Cant live without it…. Kalau dulu2 sebelum ambil vit C, selalu ada hingus/kahak especially pagi2… Org yg resdung selalu ada symptoms camni. 

Senang kena flu/URTI, kalu ada sapa2 kena dlm kelas, almost 100% mesti kita pon dapat. Bila dah start kerja asek jumpa org sakit ja, tak larat dah nak kena penyakit.

 So start ambil vit C.Wahhh hingus/kahak terus kering, dah tak kena URTI lagi, memang rasa sihat all the time.

kelebihan vitamin c shaklee


 Zaman student dulu kalu time period mesti penat yg amat sampai tak larat bangun…. Sekarang walopon kerja doctor yg busy, takda lagi rasa penat melampau, rasa macam beban di bahu (perasaan lethargy) tu dah takda langsung…. 

Kalu saya travel/on vacation, mesti pack vit C, tak bleh tinggal, sebab kalu tinggal seminggu-dua dah start datang symptoms kahak/hingus,pastu kena la URTI dari sapa2. 
.
So saya selalu encourage my family members take vit C 500-1000mg daily, dan selalu prescribe my patients vit C. 

Cumanya hosp kerajaan susah la nak prescribe dose tinggi, so i suruh la dorg beli ja di mana2 apa2 jenama asalkan vit C. 

Satu lagi, kalu dulu senang kena ulcer di mulut (trauma kena berus gigi ka,etc) sekarang susah nak develop jadi ulcer, or cepat baik"
*******************************************************************************
 

Rasanya perlu tak ambil vitamin C ni???..



" Bulan April ni promosi vitamin C Buy 6 Free 1 ....
Kalau beli Twin Pack dapat diskaun 5%...
Nak jimat lagi sila daftar ahli dengan saya... ^__^ "

Kalau nak order boleh whatsapp..
Eita 012.7555.470

‪#‎pengedarshakleepontian‬ ‪#‎petuakulitkusam‬ ‪#‎wajahcerah‬ ‪#‎kulitsekata‬ ‪#‎cegahsakitgusi‬ ‪#‎tingkatkanimunisasi‬

Sunday, 3 April 2016

Omega Guard Fungsi Serta Kelebihannya Yang Perlu Anda Semua Tahu

Omega guard shaklee mengandungi Omega-3 yang terdiri daripada EPA dan DHA.

Terdapat pelbagai fungsi EPA dan pelbagai tugas DHA kepada tubuh badan kita.

Fungsi EPA

👉Membantu mencegah kanser
👉Membantu Mencegah pembekuan darah
👉Mengawal kadar kolestrol yang
  berlebihan
👉Baik untuk pesakit jantung
👉Membantu mengawal tekanan darah tinggi.  
     

Fungsi DHA

👉Membantu Mencegah asma
👉Mencegah sakit kulit
👉Membantu mencegah kanser payu dara
👉Membantu mencegah kanser prostat
👉Membantu melegakan migrain
 👉Membantu mengatasi rasa kebas pada anggota badan.
👉Membantu Mengelakkan rasa sejuk pada kaki dan tangan

💊Omega Guard juga sangat sesuai untuk:-

👍semua peringkat umur
👍ibu hamil
👍Ibu menyusu
👍Kanak-kanak
👍wanita & lelaki
👍mahu meningkatkan sistem imunisasi

Hubungi @ Whatsapp:
Your Trusted SID
📱Eita 012-7555470
💻www.mahligaivitamin.com

#pengedarshakleepontian #rashid #bazaarpaknil #minyakikan #hlive #meletop #ibuhamil #wanita #lelaki #sakitjantung #vitamin #jualonline #pontian

Saturday, 2 April 2016

April Datang..Promo Apa yer April Ni????

Haaa... Serba salah ni kalau tak bagi tau...Macam biasalah tetiap bulan kan ada promo vitamin... so bulan ni vitamin yang terpilih adalah ‪#‎omegaguard‬ dan ‪#‎srvitaminc‬ ..
Ni pun vitamin feveret kebanyakkan customer saya..sebelum tu mari kita check apa yang best bebeno dua vitamin ni...



Omega Guard 90 Capsule
*******************************

++ Mempunyai Kandungan DHA ,EPA n AHA untuk kecerdasaan dan manfaat otak.
++ Meningkatkan sistem imun, memperbaiki masalah alahan kulit.
++ Membantu mengawal kolestrol .
++ mengurangkan risiko penyakit jantung.
++ Membantu pesakit asma sebabnya Omega ni ada fungsi anti radang. Ramai testimoni berjaya bebas dari nebulizer.
++ Ibu hamil di galakkan ambil omega ini untuk membantu perkembangan otak janin..

SR Vitamin C 500mg 180 Tablet
**************************************
++ Membantu merengsang pembentukkan kolagen
++ Siapa ada masalah gusi berdarah,lebam2 di kulit,luka lambat kering sila ambil Vitamin C.
++ Meningkatkan sistem imun membantu mengurangkan selsema.
++ Mencantik dan melembabkan kulit , Menyekat pembentukkan pigmen yang menyebabkan terjadinya jeragat.
++ Membantu mengawal kolestrol...

Promosi Sepanjang April 2016
************************************
Dengan Pembelian Omega Guard Buy 6 Free 1 anda bakal nikmati
++ Free Membership ( Bernilai RM69)
++ Cash BAck Bonus Next Month ( Bernilai RM 32)
++ Free Sebotol Omega Guard ( Bernilai RM 144.16)
Jumlah Penjimatan Yang anda bakal dapat RM 245.16

Omega Guard Twin Pack dapat Diskaun 5%

SR Vitamin C 500mg Buy 6 Free 1
++ Free sebotol SrVita- C bernilai RM 98.08
SR Vitamin C Twin Pack dapat 5% diskaun

Dapatkan segera Vitamin anda whatsapp 
Eita 012.7555,470

Sharing Is Caring